DE NAAM ‘PEZZETTINO’

De naam van mijn praktijk is afkomstig van het prentenboek 'Pezzettino' van de hand van Leo Lionni. Pezzettino is Italiaans en betekent 'stukje'. Het verhaal over Pezzettino vind ik inspirerend voor mijn werk. Hier volgt de inhoud van het prentenboek:

Zijn naam was Pezzettino. Alle anderen waren zoveel groter en deden geweldige dingen. Pezzettino was klein en hij dacht dat hij zeker een stukje van wat anders moest zijn. Op een dag besloot hij dit uit te zoeken. Op zijn zoektocht kwam hij allerlei wezens tegen (deze zijn in de prenten allemaal opgebouwd uit kleine vierkantjes, terwijl Pezzettino slechts 1 vierkantje is). Zij waren heel sterk, heel snel of konden dingen die Pezzettino niet kon. Aan ieder van hen vroeg hij: "Ben ik misschien een stukje van jou?" Maar niemand kon hem helpen. Uiteindelijk kwam hij bij 'Iets-dat-wijs-was'. Pezzettino kreeg de wijze raad naar het eiland Wam te roeien. Na veel gezwoeg kwam hij aan op het eiland en begon aan een zware tocht door de bergen. Hij klom en klom tot hij niet meer kon en toen… struikelde hij, viel naar beneden en brak in een heleboel stukjes. Pezzettino wist nu dat hij net als de anderen ook gemaakt was uit stukjes. Hij zocht zichzelf bij elkaar en keerde terug naar huis. Al zijn vrienden stonden op hem te wachten. " Ik ben mezelf!" juichte hij. Zijn vrienden begrepen niet goed wat hij bedoelde, maar Pezzettino leek gelukkig en dus waren zij het ook.

Een prachtig verhaal. Pezzettino is ongelukkig, hij kijkt erg op tegen de anderen en hij vraagt zich dan ook hevig af waar hij een stukje van is. Pas als Pezzettino in beweging komt en op zoek gaat naar zichzelf, ontdekt hij dat hij absoluut niet onder doet voor de anderen. Hij ontdekt dat hij op hen lijkt en ook dat hij ‘zichzelf’ mag zijn. Nu is hij ook in staat vriendschap te sluiten met anderen.

Het in beweging komen staat in de therapie en de begeleiding centraal. Je gaat aan de slag met beeldende materialen aan de hand van opdrachten. Door te doen en te ervaren ontdek je vaak meer over jezelf dan door alleen te praten. In contact komen met elkaar en met je eigen gevoelswereld gaat soms makkelijker via beeldend werken dan via woorden. Ik wil graag iets in beweging zetten en je helpen te ontdekken welke mooie 'stukjes' je allemaal bezit, in de hoop dat je hierop durft te vertrouwen en het leven beter aankunt. Het is prachtig werk, maar ik realiseer me terdege dat het slechts een heel klein ‘stukje’ vormt van alles wat je tegenkomt op je reis.